Alarm za nedostatak željeza: znakovi koje ne smijemo zanemariti - Dietpharm
Kutak za zdravstvene djelatnike
dietpharm logo

Dietpharm

19.02.2024

Alarm za nedostatak željeza: znakovi i stanja koja ne smijemo zanemariti

tired runner

Željezo je mineral čija je glavna uloga u organizmu prijenos kisika. Osim toga, željezo sudjeluje u sintezi DNK, važan je element u mitohondrijskom procesu stvaranja energije te je sastavni dio proteina koji sudjeluju u sintezi kolagena, aminokiseline tirozina i neurotransmitora katekolamina.

U organizmu odraslih osoba ima oko 45-55 mg/kg željeza, ovisno o spolu. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, manjak željeza je jedna od najčešćih malnutricija i predstavlja veliki javnozdravstveni problem. Od količine željeza koja se unese hranom, samo se mali postotak apsorbira. Dnevno putem hrane unesemo prosječno 10-20 mg željeza, a apsorbira se svega 1-2 mg.

namirnice sa željezom

Stanja i bolesti uz koja često dolazi i nedostatak željeza

Nedostatak željeza nije uvijek posljedica isključivo nedovoljnog unosa hrane bogate željezom. Ključno je obratiti pažnju na određene situacije i stanja u kojima se povećavaju potrebe za željezom, a osobito kada dosadašnji dnevni unos željeza nije dovoljan.

Trudnoća

Povećanjem volumena krvi majke i razvojem fetusa tijekom trudnoće dolazi do značajnog povećanja potrebe za željezom, približno dodatnih 1 g za majku i plod zajedno. U slučaju blagog nedostatka, željezo je prioritetno usmjereno prema fetusu, no kod umjerenog i teškog nedostatka, željezo postaje nedovoljno i za plod. Nedostatak željeza može imati negativne posljedice za fetus poput niske porođajne težine, prijevremenog poroda te negativne kognitivne posljedice.

trudnica

Adolescencija

Tijekom adolescencije dolazi do mnogih fizioloških promjena koje zahtijevaju visoki unos prehrambenih nutrijenata, uključujući željezo, zbog čega su adolescenti skloni razvoju nedostatka željeza i anemije. U ovom slučaju, nedostatak željeza može uzrokovati poremećaje u mentalnom i tjelesnom razvoju, kao i smanjenje tjelesne izdržljivosti i mentalnog fokusa, a što za posljedicu može imati i lošije izvršavanje školskih zadataka. Također, nedostatak željeza negativno utječe na imunološki sustav, čime se smanjuje otpornost organizma.

Menoragija

Obilna i/ili produljena menstrualna krvarenja (menoragija), koja su također česta pojava među ženama reproduktivne dobi, jedan su od glavnih uzroka nedostatka željeza. Istraživači procjenjuju da je 2/3 žena s menoragijom anemično, pod pretpostavkom da je taj broj i veći u zemljama u kojima je prehrambena sigurnost ugrožena.

Sport

Željezo je zbog svoje uloge u transportu kisika i stvaranja stanične energije iznimno bitan mineral za tjelesnu izdržljivost. Iako je ključan za sportsku izvedbu, prevalencija nedostatka željeza među sportašima iznosi 15–35 % kod žena i 3–11 % kod muškaraca. Postoji nekoliko razloga za nižu razinu željeza kod tjelesno aktivnih osoba. Vježbanje povećava razinu hepcidina, glavnog hormona koji regulira apsorpciju željeza, što rezultira smanjenom apsorpcijom željeza iz crijeva. Također, nižoj razini željeza doprinosi pojačan rad i kontrakcije mišića, znojenje, hemoliza i gastrointestinalna krvarenja.

Vegetarijanska prehrana

Vegetarijanskim načinom prehrane mogu se osigurati energetske potrebe i dovoljne količine nutrijenta ako se u prehranu uključe raznovrsne namirnice. Unos željeza putem hrane u vegetarijanskoj prehrani obično je sličan kao i u uobičajenoj prehrani, no nedostatak željeza u vegetarijanskoj prehrani proizlazi iz razlike u vrsti željeza. Naime, biljne namirnice sadrže ne-hemsko željezo koje se manje apsorbira i ima nižu bioraspoloživost od hemskog željeza koje se nalazi u namirnicama životinjskog podrijetla.

Malapsorpcija

Stanja i bolesti gastrointestinalnog trakta poput celijakije, Chronove bolesti i ulceroznog kolitisa uzrokuju nedostatak željeza zbog smanjene apsorpcije željeza iz hrane. U upalnim bolestima crijeva zbog ulceracija dolazi i do krvarenja čime se dodatno gubi željezo. Malapsorpcija je također povezana s kirurškim zahvatima poput gastrektomije.

Signali koji upućuju na nedostatak željeza u organizmu

Blagi nedostatak željeza ne izaziva uvijek pojavu simptoma, no kod umjerenog i teškog nedostatka željeza i anemija, prisutni su različiti simptomi ovisno o stupnju ozbiljnosti i trajanju. Neki od najčešćih simptoma su:

  1. Umor i slabost. Osjećaj bezvoljnosti i manjak energije jedan je od prvih znakova nedostatka željeza. Ovaj nedostatak vitalnosti može biti ključni signal upozorenja na potencijalni nedostatak željeza, stoga je važno biti svjestan i ne pripisivati ga isključivo načinu života. Brojne studije su potvrdile da oralna primjena željeza kod osoba s anemijom značajno smanjuje osjećaj umora, što ukazuje na važnost pravovremenog prepoznavanja i adekvatnog liječenja nedostatka željeza.
  2. Bljedilo. Jedan od najpoznatijih simptoma je bljedilo kože i sluznice. Zbog smanjenje količine kisika, dolazi do vazokonstrikcije krvnih žila kako bi se cirkulacija usmjerila prema vitalnim organima, a suženje krvnih žila primarno se događa u koži i sluznicama.
  3. Ubrzano disanje i palpitacije. Kako bi se organizam prilagodio i nadoknadio niske razine kisika dolazi do ubrzanog disanja i tahikardije. Osjećaj ubrzanog rada srca i brzog umaranja pri obavljanju jednostavnih tjelesnih aktivnosti može biti upozoravajući znak da je potrebno provjeriti razinu željeza u tijelu.
  4. Glavobolje. Kronične dnevne glavobolje često su povezane s nedostatkom željeza, osobito u slučaju teže anemije. Točna veza između smanjene razine željeza i pojave glavobolja još nije u potpunosti razjašnjena, ali jedna od pretpostavki je da željezo sudjeluje u regulaciji neurotransmitera poput serotonina i dopamina. Promjene u dopaminergičnoj funkciji mogu biti jedan od glavnih okidača za migrene.
  5. Promjene u ponašanju. Nedostatak željeza može uzrokovati razdražljivost i nervozu te smanjuje koncentraciju i kognitivne mogućnosti. Također se javlja neobična žudnja za konzumacijom neprehrambenih predmeta poput leda i zemlje.
  6. Hladne ruke i noge. Posljedica niskog željeza može biti i stalni osjećaj hladnoće zbog smanjenog djelovanja hormona štitnjače koji su ključni za regulaciju tjelesne temperature.
  7. Lomljivi nokti i kosa, raspucali uglovi usana. Žene s nedostatkom željeza često primjećuju gubitak kose, a nokti su krhki i tanki. Kod uznapredovale anemije javljaju se žličasti nokti koji su blago savijeni prema gore i udubljeni u sredini pa oblikom nalikuju na žlicu.

 

Floradix® je sigurna nadopuna željeza za sve, a osobito trudnice, dojilje, djecu i mlade, starije osobe, rekonvalescente i one koji vode aktivan način života. I tonik i tablete sadrže organsko dvovalentno željezo koje se lako apsorbira u probavnom traktu i nježno je za želudac (željezo glukonat), vitamin C za bolju apsorpciju željeza, vitamine B skupine koji doprinose normalnom metabolizmu stvaranja energije te biljne ekstrakte. Floradix® tablete, posebno su praktičan novi oblik na tržištu, a dodatno su obogaćene folnom kiselinom koja je posebno važna za korištenje tijekom trudnoće jer doprinosi normalnom stvaranju krvi i ima ulogu u procesu dijeljenja stanica. Folna kiselina nije stabilna u tekućim formama zbog čega je sadržana u tableta, ali ne i u toniku.

Floradix® tonik i tablete

Floradix® tonik i tablete. Fotka by Reroot.

 

 

Literatura:

  1. Georgieffl, Michael K. ”Iron Deficiency in Pregnancy.” Am J Obstet Gynecol. (2020): 516–524.
  2. Polin, Vanessa, et al. ”Iron deficiency: from diagnosis to treatment.” Digestive and Liver Disease (2013): 803-809.
  3. DeLoughery, Thomas G. ”Iron Deficiency Anemia.” Medical Clinics of North America (2017): 319- 332.
  4. Aabdien, Mohamed, et al. ”Epidemiology of iron deficiency among adolescents aged 10–19 years old in Qatar: a cross-sectional study.” British Medical Journal Open (2022); 12(12).
  5. Munro, Malcolm G. ”Heavy menstrual bleeding, iron deficiency, and iron deficiency anemia: Framing the issue.” International Journal of Gynecology & Obstetrics (2023): 7-13.
  6. Sim, Marc, et al. ”Iron considerations for the athlete: a narrative review.” European Journal of Applied Physiology.” European journal of applied physiology (2019): 1463-1478.
  7. Venderley, Angela M., Campbell, Wayne W. ”Vegetarian diets : nutritional considerations for athletes. ” Sports medicine (2006): 293-305
  8. Mahadea, Dagmara, et al. ”Iron Deficiency Anemia in Inflammatory Bowel Diseases—A Narrative Review.” Nutrients (2021): 4008.
  9. Singh, Rohit K., et al. ”Association between iron deficiency anemia and chronic daily headache: A case-control study.” Cephalalgia (2023) Feb;43(2).