Upala mokraćnog mjehura – simptomi i savjeti za liječenje | Dietpharm
Kutak za zdravstvene djelatnike
dietpharm logo

Autor: Andrea Plečko

mag.pharm.

06.11.2019

Upala mokraćnog mjehura – simptomi i savjeti za liječenje

 

Upala mokraćnog mjehura ili cistitis nastaje zbog pretjeranog razmnožavanja bakterija u mokraćnom sustavu. Bakterije koje dospiju u mjehur obično se uklanjaju tijekom mokrenja. Međutim, ako bakterije zaostanu u mjehuru lako i brzo se razmnožavaju što dovodi do infekcije. Upali mjehura podložnija je ženska populacija uslijed specifičnosti građe donjeg urogenitalnog trakta. Istraživanja pokazuju da 15% spolno aktivnih žena barem jednom godišnje oboli od upale mokraćnog mjehura, dok će dvije trećine žena barem jednom u životu imati upalu mjehura. Upala mokraćnog mjehura je rijetka kod muškaraca s anatomski normalnim urinarnim traktom. S porastom životne dobi raste i rizik pojave upale mokraćnog mjehura, tako da su starije osobe podložnije razvoju upale. Najčešći uzročnik upale mjehura je bakterija Escherichia coli koja u mjehur dolazi iz crijevne flore.

 

 

SIMPTOMI

Simptomi upale mokraćnog mjehura nastaju naglo. Klasični simptomi su učestalo mokrenje malih količina urina, bol i pečenje prilikom mokrenja te otežano mokrenje. Mogu se javiti bolovi i grčevi u donjem dijelu trbuha ili u donjem dijelu leđa. Mokraća tijekom upale mjehura mijenja boju – postaje zamućena i neugodnog mirisa, a može se pojaviti i krv u mokraći. Tjelesna temperatura najčešće nije povišena i ne prelazi 37,5 °C. 

LIJEČENJE

Potrebno je liječiti svaku upalu mokraćnog mjehura koja dovodi do pojave simptoma. Cilj liječenja je nestanak kliničkih  simptoma, uništavanje uzročnika i prevencija nastanka nove upale. U liječenju upale mjehura prvenstveno se koriste antibiotici i uroantiseptici, a liječenje najčešće traje od jednog do 7 dana, ovisno o korištenom lijeku. Blaže infekcije mogu nestati bez upotrebe lijekova, ali zbog opasnosti širenja infekcije na bubrege preporučuje se liječenje svake upale mjehura. Ako osoba nema česte i ponavljajuće upale, terapija se propisuje bez uzimanja urinokulture. 

Lijekovi na recept koji se koriste za liječenje upale mokraćnog mjehura su nitrofurantoin, amoksicilin u kombinaciji s klavulanskom kiselinom, cefaleksin, norfloksacin i fosfomicin. Česta primjena antibiotika dovodi do pojave rezistentnih sojeva bakterija što dodatno otežava liječenje upale mokraćnog mjehura. Nuspojave koje se javljanju zbog čestog uzimanja antibiotske terapije mogu ozbiljno narušiti kvalitetu života pojedinca. Upravo zbog toga, antibiotsku terapiju treba provoditi odgovorno i samo kada je to nužno.

Najveći izazov u liječenju upale mokraćnog mjehura je upravo prevencija ponavljanja infekcije. Upala mjehura se u visokom postotku ponavlja unutar godinu dana od provedenog antibiotskog liječenje (35-50% žena će ponoviti infekciju nakon primjene antibiotika). U tim slučajevima možemo govoriti o “kroničnoj” upali mjehura. Kod ponavljajućih upala mjehura, liječenje se provodi prema nalazu antibiograma koji pokazuje na koje antibiotike je uzročnik upale osjetljiv. Iako svaka upala mjehura ne mora završiti posjetom liječniku, u slučaju jake boli, veće količine krvi u urinu i povišene tjelesne tempature iznad 38 °C posjet liječniku je nužan jer se takvi slučajevi ne mogu uspješno riješiti samoliječenjem. 

PRIRODNI NAČINI LIJEČENJA I PREVENCIJA

Za ublažavanje simptoma i liječenje upale mjehura, osim antibiotika, koriste se biljni lijekovi i pripravci dostupni u ljekarnama bez recepta. Najpoznatiji i najkorišteniji su čajevi s listom medvjetke (uvin čaj, urološki čajevi). List medvjetke djeluje kao uroantiseptik – uništava bakterije koje se nalaze u urinu. Uglavnom se u čajnim mješavinama kombinira s biljkama koje pospješuju izlučivanje urina i djeluju protiv grčeva kako bi se što prije ublažili simptomi upale i pojačalo djelovanje same medvjetke. Tako se u urološkim čajevi nalaze list medvjetke, list breze, list ortosifona, korijen zečjeg trna, list koprive, list zlatnice i dr. 

Slično djelovanju uvin čaja, djeluje i list brusnice. Brusnica je svima poznata kao biljka urinarnog trakta, ali potrebno je razlikovati djelovanje lista i ploda brusnice. List brusnice djeluje tako da uništava bakterije u urinu, dok plod brusnice sadrži spojeve koji onemogućuju vezanje bakterija na stijenke mokraćnog trakta. List medvjetke ne smije se kombinirati s plodom brusnice.  

Glavninu svojeg djelovanja plod brusnice ostvaruje preko D-manoze, jednostavnog šećera koji se nepromijenjen izlučuje urinom. Istraživanja pokazuju da je D-manoza najučinkovitiji prirodni lijek za ispiranje E.coli iz urinarnog trakta. Preporučena dnevna doza D-manoze je 2 g, a ovaj šećer dostupan je kao samostalni standardizirani pripravak ili u pripravcima s ekstraktom ploda brusnice. Prirodni načini liječenja upale mjehura vrlo su učinkoviti kako kod blažih upala, tako i kod ponavljajućih upala mokraćnog mjehura. Osobe koje su sklone čestim upalama mjehura koriste prirodne načine i za prevenciju ponavljanja upale. Na taj način može se izbjeći česta primjena antibiotike. Prevencija upale mjehura provodi se kroz duži vremenski period (barem 6 mjeseci) svakodnevnim uzimanjem D-manoze ili ploda brusnice. Osobe sklone kroničnim uroinfektima trebaju pripaziti i na životne navike. Pravila kojih bi se trebali držati su: 

  • Uzimanje dovoljne količine vode (barem 2 litre dnevno)
  • Redovito mokrenje bez odgađanja
  • Izbjegavanje uske odjeće i donjeg rublja
  • Higijena genitalne regije prije i nakon spolnog odnosa

 

Spolni odnos često je okidač upale mjehura kod žena sklonih ponavljajućim uroinfektima. Upala mjehura nakon spolnog odnosa može se izbjeći profilaktičkim uzimanjem antibiotika nakon odnosa, ali i uzimanjem prirodnih lijekova, uvinog čaja ili ploda brusnice neposredno nakon odnosa. Bolji izbor u ovom slučaju svakako je prevencija prirodnim lijekovima jer oni ne dovode do selekcije rezistetnih bakterija. 

UPALA MJEHURA U TRUDNOĆI

Svim trudnicama tijekom prvog tromjesečja trudnoće rutinski se kontrolira urin na prisutstvo bakterija. Ako je nalaz pozitivan i u urinu se nalazi povećan broj bakterija, provodi se antibiotsko liječenje bez obzira ima li trudnica simptome upale ili ne. Antibiotik izbora za liječenje upale mjehura u trudnoći je amoksicilin s klavulanskom kiselinom kroz 7 dana. Nitrofurantoin se može primjenjivati samo u prvom i drugom tromjesečju trudnoće. Uvin čaj ne smije se koristiti u trudnoći. Plod brusnice siguran je za primjenu u trudnoći, kao i sama D-manoza. Čaj od lista brusnice ne preporuča se u trudnoći. Prirodni pripravci za liječenje upale mjehura mogu pomoći za ublažavanje simptoma i smanjenje broja bakterija u urinu tijekom trudnoće, no ne mogu zamijeniti antibiotsko liječenje. Trudnicama koje su jednom imale pozitivan nalaz bakterija u urinu, urin se testira prilikom svake kontrole liječnika te prema potrebi propisuje antibiotska terapija. Antibiotik je potrebno uzeti u propisanoj dozi propisani broj dana.

UPALA MJEHURA KOD MUŠKARACA

Upala mokraćnog mjehura je vrlo rijetka u mlađih muškaraca s normalnom anatomijom urogenitalnog trakta. Rizik razvoja upale mjehura kod muškaraca raste s dobi, a povezan je s benignim povećanjem prostate i sužavanjem mokraćovoda. Naime, zadržavanje urina u mjehuru zbog povećane prostate povećava mogućnost razmnožavanje bakterija i nastanka upale. Kod muškaraca starijih od 50 godina, u podlozi upale mjehura često je prisutna i upala prostate. Upravo zbog toga, svaka uroinfekcija kod muškaraca zahjeva posjet liječniku i primjenu antibiotika. Antibiotici koji se koriste za liječenje upale mjehura kod muškaraca su trimetoprim/sulfametoksazol i ciprofloksacin. Trajanje liječenja je 14-28 dana.

ZAKLJUČAK

Upala mokraćnog mjehura česta je i neugodna bolest koja zahvaća većinom žensku populaciju. Zbog svojih simptoma, upala mjehura značajno utječe na svakodnevni život oboljelih tako da je glavni cilj liječenja brz nestanak simptoma.  Iako postoje brojni prirodni pripravci za liječenje infekcija mokraćnog sustava, liječenju uroinfekta treba pristupiti odgovorno i na vrijeme posjetiti liječnika ili ljekarnika. Na taj način sprječavamo nastanak komplikacija i ponavljanje upale. Zato držite se one stare – bolje spriječiti, nego liječiti!

Moglo bi vas još zanimati…

image

Brusnica kao snažan antioksidans: ljekovita svojstva, upotreba i djelovanje

Brusnica je naziv koji obuhvaća nekoliko vrsta zimzelenih grmova iz roda Vaccinium, porodice Ericaceae, od kojih su najzastupljenije američka (Vaccinium macrocarpon) i europska brusnica (Vaccinium vitis-idaea).

12.11.2019

Vidi više
image

Vaginalna infekcija: Što raditi kod bakterijske vaginoze i gljivične infekcije

Sigurno ne postoji žena koju barem jednom u životu nije mučila vaginalna infekcija. Sam pojam vaginalna infekcija predstavlja čitav niz različitih infekcija rodnice i okolnih struktura.

04.11.2019

Vidi više