KOENZIM Q10 - svi benefiti na organizam i nuspojave | Dietpharm
Kutak za zdravstvene djelatnike
dietpharm logo

Autor: Linda Pejić

univ.mag.pharm.

08.11.2019

KOENZIM Q10 – svi benefiti na organizam i nuspojave

 

Koenzim Q10 je esencijalna tvar, slična vitaminima, koja je topiva u mastima. Prisutan je u svim stanicama našeg tijela, stoga u literaturi i nosi naziv ubikinon (izveden iz latinske riječi „ubiquitus“, što znači svugdje prisutan).

Sastavni je dio procesa kojim se gotovo sva energija u mitohondrijima generira u obliku ATP (adenozin-trifosfat) molekule. Djeluje kao svojevrsan katalizator koji ubrzava i usmjerava energetske procese. Njegov manjak dovodi do poremećaja energetske ravnoteže i različitih funkcionalnih poremećaja.

Ujedno je i snažan prirodni antioksidans. Njegova uloga je da štiti membrane stanica od slobodnih radikala koji nastaju različitim procesima prilikom stvaranja energije u mitohondrijima.

 

 

ZA ŠTO SLUŽI KOENZIM Q10?

Koenzim q10 ima važnu funkciju u pretvorbi energije prehrambenih tvari u vlastitu tjelesnu energiju. 

U najvećoj koncetraciji ga sadrže: srce, jetra, bubrezi i gušterača. Budući da omogućuje nastanak energije u stanicama navedenih organa, njihova sposobnost obavljanja fizioloških zadaća, ovise o dovoljnoj koncentraciji koenzima q10.

Naš organizam stvara koenzim q10. Maksimalna konentracija se postiže sa 22-23 godine. No starenjem, tijelo gubi sposobnost stvaranja koenzima q10. Tako je prema nekim saznanjima, sadržaj koenzima q10 u organizmu manji za oko 30% u dobi od 40 godina i manji za 60% u dobi od 60 godina u odnosu na osobu u dobi od 20 godina. Navedeni manjak se dodatno pogoršava zbog: stresa, infekcija, kroničnih bolesti, uzimanja lijekova (betablokatora, antilipemika, antihipertenziva, antidijabetika) te loših prehrambenih navika. Takav manjak se odražava na stanični metabolizam te stanice ostaju bez potrebne energije za obavljanje svojih funkcija, što u konačnici dovodi do propadanja organizma.

Niske razine koenzima q10 u krvi zabilježene su kod osoba sa: zatajenjem srca, angine pektoris, moždanog udara, hipertenzije, kardiomiopatije, parodontoze, zatim mišićne distrofije, Alzheimerove i Parkinsonove bolesti, alergija, astme, migrena te shizofrenije. Stoga, dodatan unos koenzima q10 uvelike potpomaže liječenju i prevenciji navedenih stanja.

Koenzim q10 kao antioksidans usporava i zaustavlja proces starenja kože te značajno reducira nastanak bora

Smatra se da  pomaže i kod neplodnosti jer povećava koncentraciju spermija i pokretljivost spermatozoida te smanjuje gubitak jajnih stanica kod žena.

Zbog povećane potrebe za stvaranjem stanične energije (ATP-a), znantnu korist od dodatnog uzimanja koenzima q10 imaju i sportaši

Kronični nedostatak dovodi do trajnog umora i iscrpljenosti,nedovoljne koncentracije i metaboličkih poremećaja. Takvo stanje dovodi do poremećaja metabolizma ugljikohidrata (dijabetes kod starijih osoba), poremećaja metabolizma masti (oštećenje krvožilnog sustava) te do ubrzanog i prijevremenog starenja stanica. Preporučena dnevna doza kod navedenih stanja je najmanje 30 mg .

 

KOENZIM Q10 I PREVENCIJA KARDIOVASKULARNIH BOLESTI

Budući da je najveća koncentracija koenzima q10 u srcu, tako se i manjak koenzima q10 najviše očituje u slabijoj funkciji srčanog mišića, što dovodi i do zatajenja srca.

Stoga se primjenjuje u prevenciji i za olakšanje simptoma kod: zatajenja srca, angine pektoris, srčanog infarkta te povišenog krvnog tlaka. Preporučena dnevna doza kod navedenih stanja je 90-100 mg.

Kao snažan antioksidans, u kombinaciji sa vitaminom E, sudjeluje u prevenciji razvoja ateroskleroze, jer sprečavaju oksidaciju LDL-kolesterola i njegov ulazak u stijenke krvnih žila.

 

KOENZIM Q10  KAO LIJEK ZA ALERGIJU

Koenzim q10 pokazuje i antihistaminsko djelovanje te tako smanjuje ili sprečava alergijsku reakciju koja je nastala otpuštanjem histamina. Ujedno, jača imunitet jer potiče sazrijevanje stanica imunološkog sustava te proizvodnju antitijela

Preporuka je da se koristi nekoliko tjedana prije pojave alergije ukoliko se radi o sezonskoj, ili konstantno tijekom godine ukoliko se radi o alergiji na: prašinu, dlaku, grinje ili hranu. 

 

KOENZIM Q10 ZA LIJEČENJE MIGRENA

Koenzim q10 pomaže u liječenju migrene ukoliko je uzrok nastanka migrene slaba cirkulacija  u mozgu, budući da poboljšava cirkulaciju u mozgu. Već doza od 100 mg na dan ima pozitivne učinke na: smanjenje učestalosti, intenziteta i trajanja glavobolja.

Ukoliko se radi o migreni čiji je uzrok nastanka stres ili spazam vratnih mišića, djelovanje koenzima q10 nije dokazano.

 

KOJE SU NUSPOJAVE I INTERAKCIJE KOENZIMA Q10?

Neke blaže nuspojave koje se mogu javiti prilikom uzimanja dodataka prehrani s koenzimom q10 su: problemi s probavom, glavobolje, osip, umor, vrtoglavica te osjetljivost na svjetlo.

Ukoliko je pacijent na antikoagulatnoj terapiji, ne smije se istovremeno koristiti jer može pojačati i povećati rizik od krvarenja. 

Budući da ima blago antihipertenzivno djelovanje, istovremenom upotrebom s antihipretenzivima, može pojačati njihovo djelovanje. 

Može poboljšati funkciju beta-stanica i poboljšati osjetljivost na inzulin, pa posljedično može doći i do smanjenih potreba za inzulinom kod dijabetičara.

 

KAKO UNOSITI KOENZIM Q10?

Preporuka uzimanja koenzima q10 je uz obroke. Poželjno je s hranom koja sadrži nešto više udjela masti radi bolje apsorpcije.

Idealno je najmanje 2 ili 3 puta tokom dana (ukoliko se radi o bolestima) kako bi se održala konstantna koncentracija u krvi. 

Kod kardiovaskularnih bolesti, koristi se u dozama od čak 100 mg tri puta dnevno.

 

KOENZIM Q10 U HRANI

Kod mlađih osoba, jetra sintetizira koenzim q10 iz svake hrane, posebno one koja sadrži aminokiselinu metionin. S godinama, navedena sposobnost jetre se smanjuje pa se posljedično smanjuje i koncentracija koenzima q10 u organizmu.

Najbolji izvori koenzima q10 u hrani su: biljna ulja (sojino, sezamovo), orašasti plodovi, crveno meso (srce, jetra i mišići), plava riba (skuša, losos, srdele), pileća jetra, soja, špinat, kelj, brokula, naranče i jagode.

Obično ga u hrani konzumiramo između 10 i 15 mg dnevno, uglavnom iz ribe i mesa. 

Vegetarijanci bi trebali biti oprezni jer je njihov unos koenzima q10 manji od optimalnog zbog načina prehrane.

 

SVA VAŠA PITANJA U VEZI KOENZIMA Q10

  • Na koji način koenzim q10 povoljno utječe kod zatajenja srca?

Unos dovoljne količine koenzima q10, kao dodatka standardnoj terapiji kod osoba sa zatajenjem srca, poboljšava funkcionalne i hemodinamske parametre srčanog rada, povećava fizičku sposobnost, poboljšava kvalitetu života, smanjuje učestalost pojave komplikacija te smanjuje broj lijekova koji se koriste u standardnoj terapiji.

  • Utječe li koenzim q10 na plodnost u žena starijih od 35 godina?

Vjerojatnost začeća kod žena starijih od 35 godina, godinama opada, kao i koncetracija koenzima q10 u organizmu. Uzimanjem koenzima q10 štite se jajne stanice od oksidativnog oštećenja, čime se poboljšava kvaliteta i broj jajnih stanica kod žena. Ujedno, zbog antioksidativnog djelovanja i povećanja razine energije, poboljšava se pokretljivost spermija.

  • Kakav je utjecaj koenzima q10 na kožu?

Starenjem se razina koenzima q10 smanjuje kao i sposobnost stanica za regeneraciju i zaštitu. Kao posljedica toga, koža ranije stari i ranije se javljaju bore. Koenzim q10 ima ulogu da: štiti kožu od prijevremenog starenja (antioksidativno djelovanje zbog utjecaja UV-zraka, zagađenja zraka, stresa), daje stanicama kože energiju, stimulira aktivnost kože te proizvodnju kolagena.

  • Koja je preporuka za upotrebu koenzima q10 kod trudnica i dojilja?

Preporuka je da trudnice i dojilje ne uzimaju koenzim q10 bez prethodnog savjetovanja sa liječnikom.

  • Da li upotreba statina utječe na razinu koenzima q10 u organizmu?

Statini (lijekovi) blokiraju sintezu koenzima q10 u organizmu, što dovodi do posljedične smanjene koncetracije koenzima Q10. Stoga je potreban njegov dodatan unos kako bi se smanjila mogućnost pojavljivanja bolnih zglobova i mišića.

 

ZAKLJUČAK

Koenzim q10 je jak antioksidans te sudjeluje u procesima stvaranje energije u organizmu. Zbog ova dva svojstva, ima višestruko povoljno djelovanje na naše opće stanje, fizičku sposobnost, ali i srčanu funkciju.

Moglo bi vas još zanimati…

image

Kako magnezij utječe na zdravlje i koje ga namirnice sadrže?

Magnezij je vrlo važan mineral za funkcioniranje i zdravlje našeg organizma. Saznajte koje su namirnice bogate magnezijem i kako on utječe na naš organizam. Koje dodatke prehrani bogate magnezijem uzimati?

13.02.2020

Vidi više
image

Selen: sve njegove koristi, kako ga unositi i što kad ga nedostaje

Otkrio ga je 1817. godine švedski kemičar Jons Jacob Berzelius. Ime je dobio po grčkoj riječi selene što znači mjesec, zahvaljujući svojoj svijetlosivoj boji prilikom taljenja.

10.11.2019

Vidi više
image

Brusnica kao snažan antioksidans: ljekovita svojstva, upotreba i djelovanje

Brusnica je naziv koji obuhvaća nekoliko vrsta zimzelenih grmova iz roda Vaccinium, porodice Ericaceae, od kojih su najzastupljenije američka (Vaccinium macrocarpon) i europska brusnica (Vaccinium vitis-idaea).

12.11.2019

Vidi više