Osteoporoza: liječenje, vježbe i prehrana (bogata kalcijem) - Dietpharm
Kutak za zdravstvene djelatnike
dietpharm logo

Matko Jurlina

mag.pharm.

21.04.2020

Osteoporoza: liječenje, vježbe i prehrana (bogata kalcijem)

Za postizanje optimalne gustoće kostiju potrebni su odgovarajući normalan fiziološki hormonalni status, dovoljan unos kalcija i vitamina D, uredna genetska predispozicija i fizička aktivnost

 

Što je osteoporoza i građa kosti

Osteoporoza je stanje organizma čovjeka kod kojeg dolazi do smanjenja koštane mase i smanjuje se gustoća kostiju. To je sistemska bolest karakterizirana smanjenom koštanom masom i promjenom u sastavu koštanog tkiva. Kost se sastoji od organskog matriksa, mineralnog dijela i koštanih stanica. Kost je kompleks sastavljen od visoko mineraliziranog tkiva. Velik udio u kostima ima kalcij.

Simptomi osteoporoze

Neki simptomi koji mogu biti razlog osteoporoze su: podmukla bol i umor u leđima, prijelom kralježaka, prijelom ručnog zgloba, prijelom vrata bedrene kosti, prijelom nadlaktice i goljenične kosti, smanjenje tjelesne visine (preduge nogavice hlača), grba na leđima (može biti posljedica kolabiranog kralješka). Kod osteoporoze se, među ostalim, javljaju i sljedeća stanja organizma: gubitak tjelesne težine, manjak estrogena kod žena i testosterona kod muškaraca.

Kako dijagnosticirati osteoporozu

Osteoporoza se može dijagnosticirati denzitometrijom uz koju se mogu provoditi biokemijske pretrage. Denzitometrija je radiološka metoda kojom se mjeri mineralna gustoća kostiju. Prvu denzitometriju žene mogu napraviti u dobi od 65 godina, a muškarci u dobi od 70 godina. Metodu treba ponoviti svake dvije godine, a kod osoba koje se liječe glukokortikosteroidima svakih 6-12 mjeseci. Nalazi denzitometrije mogu biti: normalni (T score do -1), oni koji ukazuju na osteopeniju, tj. nisku koštanu masu (T score od -1 do -2.5 SD), kao i na osteoporozu (T score -2.5 ili niže).

Slika 1. T vrijednost

Osteoporoza kralježnice i najčešće zahvaćena područja

Gubitak koštane mase u žena najviše se očituje na kralježnici i palčanoj kosti. Kod muškaraca i žena na kralježnici i vratu bedrene kosti.

Slika 2. Promjena konstitucije žene starenjem.

Liječenje osteoporoze i injekcije

Osteoporoza se liječi lijekovima i dodacima hrani, provođenjem mjera za sprječavanje novih prijeloma. Terapija je fokusirana na usporavanje progresije bolesti. Lijekovi se primjenjuju u dugom razdoblju i ne uklanjaju simptome odmah nakon primjene. Najčešće upotrebljavano liječenje za osteoporozu je hormonsko nadomjesno liječenje (lijek raloksifen), a koriste se i ostali antiresorptivni lijekovi (alendronat, risedronat, ibandronat, zolendronat) te osteoanabolici (teriparatid, stroncij ranelat – ima antiresorptivno i anaboličko djelovanje, denosumab kao humano monoklonsko protutijelo). Ako se lijek ibandronat ne može oralno primijeniti, može se dati u parenteralnom obliku (intravenskom injekcijom jednom u tri mjeseca). Injekcijom se može dati i teriparatid, denosumab supkutanom injekcijom u određenim intervalima doziranja.

Prirodno liječenje osteoporoze

Prirodno ili nefarmakološko liječenje osteoporoze može se provoditi i sastavni je dio terapijskog pristupa. Osnova nefarmakološkog pristupa u prevenciji i liječenju osteoporoze je tjelesna aktivnost. Uz to, preporučuje se poboljšati prehranu (osigurati dovoljnu količinu kalcija i vitamina D) te prevenirati padove.

Prehrana kod osteoporoze i hrana bogata kalcijem

U prehrani je potrebno osigurati dovoljnu količinu kalcija i vitamina D. Hrana je najbolji izvor kalcija. Kao dodatak prehrani mogu se koristiti Osteopan plus tablete. Potrebno je ograničiti unošenje hrane ili pića zbog kojih se iz organizma gube minerali, a to su: fast food, soft drinks, kofein, šećeri, fosfati, kava, crni čaj. Prilikom prehrane potrebno je unositi sve hranjive sastojke. Za postizanje najveće koštane mase potrebno je u organizam unijeti određene minerale i proteine, i to količinski prema životnim razdobljima. U procesu nastajanja koštane mase ne sudjeluju samo kalcij i fosfor, nego i drugi minerali, a to su: Mg, Cu, F, Si, B, Mb, Mn. Namirnice bogate kalcijem su: mlijeko, jogurt, mliječni sladoled, ovčji sir, sir trapist, sir mozzarela, posni svježi sir, sardine u ulju, kupus, špinat, blitva, brokula, žumance, lješnjaci, sok od naranče (s dodatkom kalcija). Dnevna potreba za kalcijem za zrelu dob je 800-1000 mg dnevno, a u postmenopauzi 1500 mg.

Prevencija osteoporoze i vježbe

Adekvatna tjelovježba je kamen temeljac za uspješnu prevenciju osteoporoze. Za prevenciju osteoporoze još su nužni adekvatna prehrana i izbjegavanje faktora rizika. Kao adekvatna i motivirajuća može se provoditi vježba za zdrave kosti. Preporučuje se vježbati svakodnevno po pola sata. Vježbe je potrebno raditi polako i pravilno. U početku svaku vježbu treba ponoviti 2 do 3 puta, a zatim postupno povećavati broj ponavljanja. Vježbe se rade u dogovoru s liječnikom.

 

Slika 3. Vježbe za osteoporozu

Druge bolesti kostiju i zaključak

Razlikuju se sljedeće metaboličke koštane bolesti: osteoporoza, osteomalacija, Mb. Paget, renalna osteodistrofija, hiperparatireoidizam, osteoskleroza, osteogenesis imperfecta, oksaloza.

Osteoporoza: dolazi do proporcionalnog smanjenja volumena kosti uz normalan omjer mineralizirane i nemineralizirane kosti.

Osteomalacija: dolazi do nakupljanja osteoida, tj. javlja se neproporcionalno veći volumen nemineralizirane u odnosu na mineraliziranu kost.

Mb. Paget: dolazi do ubrzane koštane pregradnje.

Renalna osteodistrofija – razlikujemo: predominantni hiperparatireoidizam (ubrzana koštana pregradnja i endosealna fibroza), osteomalaciju (nakupljanje osteoida), aplastičnu koštanau bolest (smanjenje koštane pregradnje), miješanu uremijsku osteodistrofiju (prisutni su različiti prijelazni oblici između ranije navedih stanja), blagu uremijsku osteodistrofiju (prisutna je miješana osteodistrofija s dominacijom blagog hiperparatireoiodizma).

Hiperparatireoidizam: dolazi do ubrzane koštane pregradnje uz fibrozu i nakupljanje vunastog osteoida.

Osteoskleroza: dolazi do povećanog volumena kosti uz poremećenu arhitekturu.

Osteogenesis imperfecta: dolazi do stanjenja koštane gredice i poremećene arhitekture kosti te nakupljanja lamelarnog osteoida.

Oksaloza: dolazi do tipične zrakaste formacije oksalata uz poremećenu koštanu arhitekturu.

Ako organizam boluje od sljedećih bolesti, dolazi do ubrzane razgradnje kostiju, a to su: neke endokrine bolesti (pojačano izlučivanje paratiroidnih žlijezda), bolesti bubrega (gubitak kalcija urinom i nedovoljno stvaranje aktivnog vitamina D), kolitis (nedovoljna apsorpcija kalcija i drugih neophodnih minerala), dijabetes (naročito kod pacijenata na inzulinskoj terapiji), hipertireoza (hormoni štitnjače stimuliraju resorpciju kostiju).

Za kvalitetnu kost, postizanje optimalne gustoće kostiju kod muškaraca i žena potrebno je sljedeće: odgovarajući normalan fiziološki hormonalni status, dovoljan unos kalcija i vitamina D, uredna genetska predispozicija, zadovoljavajuća fizička aktivnost.