Najbolji vitamini za zdravu kosu, kožu i nokte - Dietpharm
Kutak za zdravstvene djelatnike
dietpharm logo

Aisa Zanki-Zelić

mag. pharm.

21.04.2020

Najbolji vitamini za zdravu kosu, kožu i nokte

Svakodnevnom njegom i korištenjem prikladnih suplemenata vaša će koža, kosa i nokti dobiti potrebnu dozu vitamina koji će pospješiti proizvodnju kolagena, poduprijeti vitalne funkcije kože i zaštititi je od štetnog djelovanja slobodnih radikala. Kosa će biti gušća, zdravija i sjajnija, a nokti čvršći.

 

 

Koža pokriva cijelu površinu tijela i najveći je organ našeg organizma.

U kožu su uložene žlijezde, dlake i nokti. Sve nabrojene strukture poznate su pod zajedničkim imenom privjesaka kože.

Dlake imaju zaštitnu funkciju jer štite organe vida, njuha i sluha, a važne su i za osjet dodira. Dlake su orožale, elastične, nitaste tvorbe raspoređene po koži tijela.

Nokti su građeni slično kao koža, rastu proliferacijom stanica matice nokta tijekom čitavog života.

Koža, ali i kosa i nokti predstavljaju prvu barijeru organizma prema vanjskom svijetu i zato je važno na pravi se način brinuti o njima. To se u prvom redu može postići unosom hrane koja je bogata njihovim gradivnim elementima kao što su vitamini B-kompleksa, pantotenska kiselina, bakar, željezo i cink.

 

Vitamini B-kompleksa

Vitamini B-kompleksa su skupina 8 u vodi topivih vitamina različitih kemijskih struktura, koji u prirodi uglavnom dolaze zajedno, sudjeluju u opskrbi tijela energijom i neophodni su za metabolizam bjelančevina i masti. Svaki od vitamina iz te skupine ima brojne specifične funkcije u organizmu i korisne učinke na zdravlje. Vitamine B-kompleksa najčešće povezuju s povoljnim učinkom na:

  • živčani sustav
  • kod umora i iscrpljenosti
  • kod problema s kosom, kožom i noktima

 

Vitamini B-kompleksa dostupni su u velikom broju namirnica kao što su:

– meso

– riba i perad

– jaja

– mliječni proizvodi (npr. mlijeko i jogurt)

– lisnato zeleno povrće

– grah

– cjelovite žitarice

– kruh

Međutim, važno je napomenuti da su vitamini B-kompleksa vodotopivi, što znači da se ne pohranjuju u organizmu, i stoga ih treba svakodnevno unositi.

Iako se nalaze u raznovrsnoj hrani, vitamini B-kompleksa mogu se lako izgubiti ili uništiti tijekom skladištenja, pripreme i kuhanja hrane. Osim toga, većina tih vitamina uništava se tijekom procesa prerade cjelovitih žitarica. Iako se neke od tih esencijalnih hranjivih tvari dodaju tijekom procesa obogaćivanja, većina visoko obrađene hrane još uvijek ne sadrži dovoljne količine vitamina B-kompleksa.

Ako tijelu nedostaju vitamini B-kompleksa, to utječe na oslobađanje energije prilikom metabolizma te na mentalno stanje, a posljedice mogu biti umor, razne mentalne bolesti i smanjena otpornost. Tijekom razdoblja fizičkog ili mentalnog stresa vitamini- B kompleksa mogu povećati energiju i poduprijeti živčani sustav smanjujući anksioznost, depresiju, razdražljivost i nervozu.

Dnevni unos dovoljne količine vitamina B-kompleksa povoljno utječe na:

  • očuvanje zdravlja kose i kože
  • pomaže kod iscrpljenosti i umora
  • pridonosi očuvanju dobrog vida
  • pridonosi pravilnom radu imunološkog sustava

 

Biotin za kosu i nokte

Biotin pripada skupini B-vitamina (B7), a dobio je i nadimak vitamin H, koji proizlazi iz njemačke riječi Haar i Haur, što znači koža i kosa.

Uključen je u biosintezu masnih kiselina, proizvodnju energije te sintezu nekih aminokiselina. Dobri prirodni izvori biotina su:

– meso

– žumance

– soja

– gljive

– banane

– kikiriki

– zob

– pivski kvasac

Osobe koje konzumiraju sirovo bjelance ili dulje vrijeme koriste antibiotike, spadaju u rizičnu skupinu koja može razviti nedostatak biotina. Tipični simptomi nedostatka biotina u organizmu su:

– dermatitis

depresija

– gubitak kose

anemija

– mučnina

 

Biotin je cijenjen zbog sudjelovanja u stvaranju keratina, glavne građevne jedinice noktiju i kose. Važan je i za stvaranje vitamina D uz pomoć pantotenske kiseline. Postoje znanstveni dokazi da nedostatak biotina dovodi do gubitka, prorjeđivanja i jačeg opadanja kose te pucanja noktiju.

Najčešći znakovi da organizmu nedostaje biotin (vitamina B7) su kožni problemi:

 

Ostali važni vitamini za kožu, kosu i nokte

 

 

Vitamin A

Vitamin A odličan je u borbi protiv akni, smanjuje sitne bore i zaustavlja djelovanje slobodnih radikala.
Ovaj je vitamin antioksidans koji stimulira tjeme na proizvodnju ulja – vitamin A posebno je dobar za osobe sa suhom kosom.

Prehrana siromašna vitaminom A doprinosi krhkim i suhim noktima i stoga je pravilna prehrana nužna i za zdravlje noktiju.

Ako vašem organizmu treba više vitamina A, jedite

 

Vitamin C

Vitamin C esencijalan je za proizvodnju kolagena, proteina koji daje oblik i jakost mnogim tkivima, a posebno noktima, kosi i zubima. Nedostatak vitamina C u prehrani može uzrokovati krhkost noktiju i njihov sporiji rast. Vitamin C također je važan za zdravu i lijepu boju noktiju. Osim za zdravlje noktiju, vitamin C vrlo je važan i za zdravlje kose jer smanjuje pucanje vlasi te održava kosu jakom.

Citrusno voće, kao što je poznato, obiluje vitaminom C, ali njime su bogate i:

– rajčice

– krumpir

– jagode

– neke vrste zelenog povrća

 

Vitamin E

Vitamin E snažan je antioksidans koji učinkovito štiti kožu od štetnog utjecaja UV-zraka.

Njegov nedostatak može dovesti do sporijeg zacjeljivanja rana. Zato je prehrana bogata vitaminom E važna za zdrav i lijep izgled kože te uspješniju regeneraciju oštećene kože.

Vitamin E može doprinijeti:

  • stimulaciji cirkulacije vlasišta
  • normalizaciji pH kože vlasišta
  • proizvodnji sebuma
  • prehrani folikula kose

Vitamin E nalazi se u:

  • orašastim plodovima
  • lisnatom zelenom povrću
  • ulju suncokreta i lana

 

Ricinusovo ulje za kosu

Ricinusovo ulje je biljno sredstvo za njegu suhe kože i kose te kože sklone infekcijama. Za razliku od ostalih ulja, lako prodire u pore kože i korijen kose zbog svoje molekularne težine.

Ulje kosi daje zdrav izgled i sjaj, ubrzava i potiče njezin rast te usporava opadanje. Kod problema s prhuti ricinusovo ulje je prirodno sredstvo za njegovo uklanjanje.

 

Zaključak

Svakodnevnom njegom i korištenjem prikladnih suplemenata vaša će koža, kosa i nokti dobiti potrebnu dozu vitamina A, C i E, vitamina B-kompleksa, cinka i biotina, koji će zajedničkim djelovanjem pospješiti proizvodnju kolagena, poduprijeti vitalne funkcije kože i zaštititi je od štetnog djelovanja slobodnih radikala. Kosa će biti gušća, zdravija i sjajnija, a nokti čvršći.