Oteklina u preponi - Sve o dijagnozi i liječenju hernije
Kutak za zdravstvene djelatnike
dietpharm logo

Vanda Kovačević

dr.

04.02.2020

Oteklina u preponi – što je to?

Preponska hernija je prilično česta kod djece, osobito kod dječaka. Saznajte sve o uzrocima hernije i što učiniti ako sumnjate na nju.

Ako se kod djece pojavi oteklina u preponi, najvjerojatnije se radi o herniji. Uglavnom se pojavljuje samo s jedne strane i vidljivija je kada dijete stoji ili plače. Potrebno je odmah na to upozoriti liječnika koji će odrediti odgovarajuće liječenje.

Što je hernija?

Hernija je potpuno ili djelomično izlaženje nekog organa ili potrbušnice sa svojeg normalnog mjesta, uzrokovana popuštanjem mišićne stijenke koja bi ga trebala držati na njegovom mjestu. Najčešće su abdominalne hernije, a među njima preponska hernija (kila). Preponska hernija je izbočina u predjelu prepone jednog dijela crijeva unutar preponskog kanala, otvora koji povezuje trbušnu šupljinu, koja sadrži crijeva i druge organe, s vanjskim slojem trbušne stijenke, u visini stidne kosti. Preponska hernija pojavljuje se, uglavnom, kada trbušni mišići zadovoljavajuće ne preklapaju jedan drugoga. U abdomenu, zapravo, mišići su smješteni jedan iznad drugog ili prepletni, jer crijeva moraju imati određenu udobnost kako bi obavljala svoje funkcije. Govori se o ukliještenoj herniji kada dio crijeva koji je izašao stisnu mišići. Na taj način onemogućen je kontinuitet crijeva te smanjena opskrba krvlju, s rizikom da se oštete stijenke i okolni organi. 

Posljedice hernije kod dječaka

Preponska hernija kod dječaka se može spustiti u skrotum i postoji opasnost da se ukliješti. Kod dječaka, zapravo, preponski kanal se nastavlja u reduciranu šupljinu skrotuma, vrećice u kojoj su smješteni testisi. Ukliještenje može biti izazvano iznenadnim oticanjem hernije, uzrokovanim većom fermentacijom i nastajanjem crijevnih plinova. 

Kod djevojčica

Kod djevojčica postoji manji rizik da se preponska hernija ukliješti, ali može obuhvatiti genitalne organe. Kod djevojčica, zapravo, preponski kanal je manje razvijen iz anatomskih razloga i završava ispod kože u visini stidne kosti, koja čini prednji dio zdjelice. Dio crijeva koji je izašao se utiskuje prema van, tj. prema površini abdomena pa može tijekom mijenjanja položaja obuhvatiti i dio genitalnih organa. 

Uzrok na početku

Djeca su više nego odrasli izložena herniji, jer je slaganje abdominalnih mišića još privremeno, a dječji organizam još uvijek raste i razvija se. U prvoj godini herniju nalazimo u oko 3-4 djece na njih 100. Pojavljuje se češće na desnoj nego na lijevoj strani, a ponekad je bilateralno tj. na obje strane. Nisu sva djeca, međutim, izložena problemu na isti način. Zbog različite anatomske građe, na primjer, dječaci su mnogo više izloženi nego djevojčice. Rijetko je preponska hernija prisutna pri rođenju. Ako se, međutim, pojavi čim novorođenče učini prvi napor kako bi izbacio mekonij (fekalije iz vremena života u maternici), to može biti znak da postoji neka malformacija trbušne stijenke. 

Znakovi pomoću kojih se hernija otkriva

Majka može primijetiti herniju kada djetetu mijenja pelenu. Oteklina se može pojaviti između butine i abdomena, sa strane ili iznad genitalija. Kod dječka se može raditi i o herniji u skrotumu. U slučaju preponske hernije, oteklina postaje vidljivija kada dijete plače ili kada ga se stavi u stajaći položaj, budući da napor ili promjena položaja uzrokuju povećanje pritiska u unutrašnjosti abdomena. Hernija je vjerojatno ukliještena kada je cijeli donji trbuh natečen i plavkaste boje. Dodirujući oteklinu dijete pokazuje da ga boli. U tom slučaju dijete se odmah mora odvesti k nadležnom liječniku.

Pregled pedijatra

Pedijatru je dovoljan, uglavnom, jedan pregled kako bi utvrdio postojanje preponske hernije. Kod dječaka, kada je skrotum natečen, liječnik obično pribjegava metodi transiluminacije, baterijom osvetljavajući skrotum (vrećicu u kojoj su smješteni testisi) sa stražnje strane. Taj pregled se radi kako se ne bi zamijenila hernija sa hidrokelom – promjenom koja se sastoji u sakupljanju tekućine u skrotumu i koja se obično spontano resorbira tijekom prve godine. U slučaju sumnje pedijatar šalje dijete na ultrazvuk kako bi ustanovio karakteristike preponske hernije (položaj, dimenzije i zahvaćene dijelove). Ultrazvuk je pregled koji se radi zvučnim valovima koje ljudsko uho ne može čuti. Nije invazivan, niti bolan. Specijalista može rukom pokušati vratiti dio crijeva unutar mišićne stijenke. Međutim, ne radi se o konačnom rješenju do kojeg se dolazi samo kirurškom intervencijom. 

Operacija kojom se rješava hernija

Kako bi se definitvno riješio problem preponske hernije potreban je kirurški zahvat. Operacija se vrši, uglavnom, unutar mjesec dana od pojave hernije. To je zato što se uvijek nastoji intervenirati prije nego se ukliješti. Zahvat zahtijeva kratak oporavak; u posljednje vrijeme, zapravo, se vrši pod općom anestezijom i smještanjem djeteta u okviru dnevne bolnice, tj. dijete je operirano tijekom dana i istu večer se vraća kući. Kirurg radi rez dugačak otprilike dva centimetra na trbuhu djeteta i vraća u prirodni položaj dio crijeva, stavljajući ponovno u ispravan položaj i druge zahvaćene dijelove, npr. funikulum testisa kod dječaka. Zahvat ne ostavlja posljedice, samo malenu oteklinu u predjelu reza, i to samo u prvim danima. 

Predostrožnosti koje treba slijediti

Moguće je provoditi neke mjere opreza kako bi se izbjeglo uklještenje hernije Osobito treba izbjegavati zatvor ili opstipaciju, tako da pražnjenje crijeva ne zahtijeva od djeteta pretjerani napor. Također je dobro izbjegavati da dugotrajni plač djeteta, jer može dovesti do naprezanja mišića abdomena i kao posljedicu izazvati uklještenje hernije. Pedijatar treba savjetovati koji su najbolje namirnice za pospješivanje ispravnog funkcioniranja crijeva. Kako bi se spriječio zatvor koji može komplicirati herniju, uglavnom je dovoljno povećati unos povrća bogatog vlaknima. 

Što u slučaju uklještenja hernije

Ako se preponska hernija ukliješti dijete treba odvesti k nadležnom liječniku, a još bolje u hitnu službu bolnice specijalizirane za liječenje djece. U slučajevima gdje je to moguće, liječnici će nastojati ukloniti uklještenje rukom što ima za cilj vratiti dio crijeva ispod mišića. Taj zahvat, učinjen uz pomoć ultrazvuka, služi i uspostavljanju normalne opskrbe tkiva krvlju, kao i otjecanju sadržaja blokiranog u tom dijelu crijeva. Zahvat je djelotvoran u 95% slučajeva; kada se riješi hitnost slučaja, kirurg se s roditeljima dogovara o datumu operacije koja obično bude u tijeku sljedećih nekoliko dana. Međutim, ako manualna repozicija hernije nije uspjela, dijete se odmah zadržava u bolnici kako bi odmah ili slijedećih dana bilo operirano, u skladu s ozbiljnošću problema. 

UKRATKO

  • Preponska hernija je prilično česta kod djece, osobito kod dječaka. Pojavljuje se kao otok u preponi. 
  • Potrebno je odmah upozoriti pedijatra, s obzirom da postoji rizik uklještenja hernije, kada je obavezna operacija.

Moglo bi vas još zanimati…

image

Vitamini i minerali: kako ojačati imunitet kod djece?

Ako se kod djece pojavi sklonost čestim infekcijama, manjku energije ili nemogućnost dobivanja na težini, potrebno je razmotriti unošenje dodatnih suplemenata kako bismo podigli djetetov imunitet i omogućili mu zdravi rasti i razvoj te smanjili sklonost infekcijama.

14.02.2020

Vidi više
image

Kako si pomoći kod masne jetre

Masna jetra je zdravstveni problem koji se pojavljuje u više od 10% stanovništva te može biti vrlo opasna. Ključ uspješnog liječenja je prilagodba prehrane uz zamjenu masne hrane zdravijim opcijama.

03.03.2020

Vidi više
image

Vaginalna infekcija: Što raditi kod bakterijske vaginoze i gljivične infekcije

Sigurno ne postoji žena koju barem jednom u životu nije mučila vaginalna infekcija. Sam pojam vaginalna infekcija predstavlja čitav niz različitih infekcija rodnice i okolnih struktura.

04.11.2019

Vidi više