Brusnica kao snažan antioksidans: ljekovita svojstva i upotreba
Kutak za zdravstvene djelatnike
dietpharm logo

Autor: Snežana Feletar

mag.pharm.

12.11.2019

Brusnica kao snažan antioksidans:ljekovita svojstva, upotreba i djelovanje

 

Brusnica je naziv koji obuhvaća nekoliko vrsta zimzelenih grmova iz roda Vaccinium, porodice Ericaceae, od kojih su najzastupljenije američka (Vaccinium macrocarpon) i europska brusnica (Vaccinium vitis-idaea). Plod brusnice je crvena tvrda bobica kiselkastog okusa. Može se naći u hladnijim dijelovima sjeverne hemisfere, a kod nas raste u Gorskom kotaru i Lici. Vrlo je otporna na hladnoću, može izdržati temperature do -40°C. 

Brusnica se uzgaja u područjima s hladnijom klimom, a za rast zahtijeva vlažno, kiselo tlo. Najviše se uzgaja u Sjevernoj Americi – Kanada i SAD proizvode čak 98% ukupne svjetske proizvodnje.

Ljekovita svojstva brusnice

Brusnica je zdrava niskokalorična hrana, bogata vlaknima, vitaminima i mineralima, među kojima dominiraju vitamini C, A, E, minerali kalcij, kalij, magnezij i željezo. Bogata je antioksidansima, kojima duguje snažna ljekovita svojstva. Ima antibakterijski, antiseptički, protuupalni i diuretski učinak. 

Brusnici se pripisuju mnoga ljekovita svojstva ako se primjenjuje u pravilnom obliku i u primjerenoj dozi:

  • pomaže kod infekcija mokraćnog sustava
  • pomaže kod edema
  • štiti od bolesti desni
  • smanjuje rizik od raka
  • jača imunitet, mikrobiološku floru želuca i crijeva
  • pomaže kod dispepsije, pogotovo uzrokovane Helicobacter pylori 
  • pomaže u prevenciji kardiovaskularnih bolesti
  • snižava razinu kolesterola
  • pozitivno utječe na zdravlje očiju
  • pomaže kod reume i gihta
  • smanjuje razinu šećera u krvi
  • poboljšava kvalitetu kose, kože, noktiju

Unatoč svim ovim ljekovitim svojstvima, s upotrebom proizvoda od brusnice treba biti oprezan. U većoj koncentraciji brusnica ima nepoželjne učinke za pacijente s bubrežnim kamencima. Zbog veće koncentracije oksalata, može imati i laksativni učinak. Pri oprezu trebaju biti pacijenti na terapiji s varfarinom, osobe vrlo osjetljive na salicilate te osobe koje koriste lijekove za liječenje prostate i urinarne opstrukcije.

Upotreba i djelovanje brusnice

Ljekoviti dijelovi brusnice su plod i list. Češće se upotrebljava plod brusnice, koji sadrži proantocijanidine (PAC), antocijane, flavonoide, katehine, organske kiseline, ugljikohidrate (fruktoza i dekstroza), tanine. Najčešće se spominje pozitivan učinak pri liječenju infekcije mokraćnog mjehura. Pri tome najsnažniji učinak imaju proantocijanidini koji sprječavaju prianjanje bakterija na stijenke mokraćnog mjehura, a djeluju i na bakterijski biofilm. 

Za bolji učinak pri liječenju infekcija mokraćnog mjehura preporučuju se standardizirani ekstrakti brusnica koji sadrže značajne koncentracije proantocijanidina. Dodaci prehrani s brusnicom pokazali su se uspješnima jer mogu smanjiti potrebu za učestalom antibiotskom terapijom u liječenju rekurentnih urinarnih infekcija i tako smanjiti nuspojave kao što je vaginalna kandidijaza.

Brusnica je snažan antioksidans

Mnoga istraživanja in vitro i in vivo dokazuju kako je brusnica biljka bogata mnogim antioksidansima, zbog kojih joj se i pripisuju pozitivni učinci, uz onaj najpoznatiji vezan za urinarne infekcije. Već spomenuti fenolski glikozidi i antocijani štite od pojačanog učinka lipoprotein oksidaze. Flavonoidi i organske kiseline smanjuju oksidaciju LDL-a što se najviše odražava na kardiovaskularni sustav. Pozitivno djeluje i na metabolizam i imunološki sustav zbog visoke doze antioksidansa.

Čaj i sok od brusnice

Za čaj se najčešće koristi list brusnice, no može se naći i mješavina lista i ploda. Čaj od lista brusnice ima u prvom redu uroantiseptička svojstva, zbog veće koncentracije fenolskih glikozida. Čaj od brusnice sadrži manju koncentraciju tanina pa ga mogu koristiti i djeca, ne mlađa od 12 godina. Čaj se priprema tako da se jedna čajna žličica prelije s 2,5 dl kipuće vode, ostavi se poklopljeno do 15 minuta, zatim se procijedi i pije do tri puta dnevno. 

Već više od 30 godina proučava se inhibitorski učinak soka brusnice na prianjanje bakterija u svrhu potencijalne primjene u liječenju oboljenja mokraćnih putova. Oprez je potreban kod osoba koje imaju predispoziciju za razvoj kamenca, veće količine soka mogu imati za posljedicu laksativni učinak. Oprez je, naravno, potreban i za dijabetičare. Najbolje je pripremiti svježi sok od plodova brusnice, tako da se dobro oprane i probrane zrele bobice miksaju i doda im se mala količina vode. Važno je da kupljeni sokovi od brusnice sadrže što više ploda brusnice te što manje šećera.

Brusnica u trudnoći

Trudnicama u prvim tjednima i dojiljama ne preporučuje se čaj od listova brusnice jer sadrži tvari koje izazivaju tonus maternice, povećan je rizik od krvarenja. Mnoga istraživanja pokazala su da je čaj od ploda i lista siguran za upotrebu kod trudnica ako se uzima pravilna doza i ne dulje od 14 dana. Čaj je pogodan u zadnjem tromjesečju za ublažavanje edema, kod prehlada i viroza, kao blagi analgetik, pomoć kod dispepsije, kod regulacije razine šećera.

Zaključak

Pojam superhrana odnosi se na namirnice koje su bogate izuzetno velikom koncentracijom fitonutrijenata, aktivnim spojevima u biljkama koji pridonose ljudskom zdravlju. Zbog svih navedenih ljekovitih i nutritivnih svojstava brusnicu možemo svrstati u kategoriju superhrane. Proizvodi od brusnice odličan su dodatak prehrani za svakoga, uz uvjet da se uzimaju u pravilnom obliku i u primjerenoj dozi.

Moglo bi vas još zanimati…

image

7 savjeta za podizanje imuniteta

Naš imunološki sustav neprestano se mijenja, razvija i napreduje te pokušava pronaći što bolje i učinkovitije načine obrane od patogenih mikroorganizama. Jedan od osnovnih i najvažnijih preduvjeta za zdravlje, a onda i kvalitetan život zdrav je i uravnotežen imunološki sustav.

18.02.2020

Vidi više
image

Upala mokraćnog mjehura – simptomi i savjeti za liječenje

Upala mokraćnog mjehura ili cistitis nastaje zbog pretjeranog razmnožavanja bakterija u mokraćnom sustavu. Bakterije koje dospiju u mjehur obično se uklanjaju tijekom mokrenja.

06.11.2019

Vidi više